Skip links
Inhoud

Principieel soepel zijn

woensdag 06 januari 2010

Door Linda van den Broek - Busstra

Misschien zijn wij niet de enigen die er last van hebben. Ik denk graag van niet. Toch is het vervelend, denken dat je het allemaal beter weet. Zo wisten wij altijd precies hoe we de opvoeding zouden gaan doen. Niet dat we bespraken wat we allemaal wél gingen doen om ons toekomstige kind de weg te leiden. We bespraken vooral al die voorbeelden van hoe we het niet zouden doen. Die etterige, schreeuwende (vaak engelse) koters lang de rand van het zwembad? Die van ons echt niet hoor! De grijpgrage handjes in een winkel, absoluut onmogelijk. Aandacht geven als hij of zij door een gesprek met je vriendin heen praat? Juist niet!
Wanneer wij, kinderloos, op kraamvisite gingen kwamen we al meteen met de beste voorbeelden terug. Zo zouden we namelijk nooit ons kind steeds maar weer oppakken en troosten als het ook maar een beetje piept. Niet dat we uit de categorie 'lekker laten krijsen, goed voor de longetjes' zijn hoor, maar een beetje leren om zelf in slaap te vallen en de dag te verwerken kan volgens ons geen kwaad. En dit principe staat nog steeds, ook nu we een heerlijke zoon van 2.5 maanden oud hebben. Er is alleen een maar... Je kan je namelijk absoluut niet concentreren op een goed gesprek als je je grootste levenswerk door de babyfoon hoort huilen. Dus terwijl je je beste vrienden met een wijntje op de bank hebt zitten pak je de kleine man toch maar weer uit zijn wieg, op schoot. Principe even aan de kant in ruil voor een gezellige avond! Uiteraard gevolgd door een slechte nachtrust en een volkomen ritmeloos kind voor een dag, maar ach, dat kan het soms wel waard zijn.
Wij begrijpen nu als geen ander dat die voorbeelden die we hebben gezien mogelijk alleen plaatsvonden ómdat wij erbij waren. Dat is precies de moeilijkheid. Handelen naar je beste inzicht, afgestemd op de complexe situatie om je heen. Boekjes kunnen hier niet op antwoorden, opvoedingscoaches niet aanvullen. Het is toch elke keer weer afwegen of je de principes vastberaden doorzet, of even afbuigt om het beste uit die specifieke situatie te kunnen halen.

« Terug

Reacties op 'Principieel soepel zijn'

Anneke
Geplaatst op: 07-01-2010 12:14 Quote
Wow, wat heb je er weer een prachtig verhaal van gemaakt!!! Enne, die principes, dat is natuurlijk helemaal aan jullie!
Liefs!
Lous
Geplaatst op: 18-01-2010 17:23 Quote
weer 's even op je site kijken, Alec. Even lezen hoe het met je gaat. Ook naar aanleiding van je nieuwe vriendinnetje Janna, dat in de buurt is geboren. Leuk allemaal! dagdag, ik ga nog even verder lezen, mama schrijft zulke mooie verhalen! Tot ziens, groei lekker door!
Nieuw bericht


Twitter