Skip links
Inhoud

Eerste hap: Banaan!

CIMG1550

26.02.10 Heerlijk genieten

vrijdag 26 februari 2010

Door Linda van den Broek - Busstra

Vandaag was het zover, als ouders konden we ons niet meer inhouden! Alec heeft zijn eerste banaan geproefd...

In de winkels zie je ze liggen, de folders in de brievenbus van jonge ouders leiden je er naartoe: potjes gepureerd eten voor baby's vanaf 4 maanden. En dat is Alec, vier maanden en 5 dagen nu. Maar in de zwangerschap hadden we gelezen over de Rapley-methode, een methode van eten aanbieden aan kinderen die smaak, gevoel en motivatie om lekker mee te eten bij de jongsten weet te bevorderen. En die methode bevat geen potjes of ander soortig geprakte prutjes. Hoe zit het dan met eten voor ons 4 maanden oude kleintje?
Het boek 'Eten voor de kleintjes' van Stefan Kleintjes helpt ons bij deze vraag. Stefan vertelt over het ontstaan van fruit- en groentehapjes; een goedkope oplossing voor bijvoeding bij moeders met 'te weinig melk' in de oudtijd. Olvarit heeft dit gewoon gecommercialiseerd. Zijn stelling is heel simpel: als voedsel geprakt hoort te worden, dan groeide het wel geprakt aan de boom en hadden we geen tanden gekregen. Zit wat in... Meteen neemt hij ook de angst van verslikken bij ons weg. Bedenk zelf maar eens of je je vaker hebt verslikt bij het drinken van iets, of bij het eten van groot voedsel. Juist, door het gemak van kleine hapjes en slokken worden we slordig en verslikken we ons sneller! Maar zitten we nog steeds met de vraag: mag Alec al iets anders dan borstvoeding eten? Het boek vertelt: vanaf 6 maanden zijn kinderen er in hun ontwikkeling klaar voor, de darmen zijn rijp genoeg, tandjes beginnen te komen en de kaken zijn ontwikkeld. Máár, elk kind ontwikkeld ook in zijn eigen tempo. Het is dus vooral een kwestie van goed kijken naar je baby. Als hij jouw eten uit de mond staart, ernaar grijpt en begint te kwijlen, dan is hij op zijn minst geinteresseerd. Ah! Dat is dus wat Alec de hele tijd doet... Maar 2 maanden vroeger dan 'normaal'?? Het consultatiebureau geeft advies: als hij er klaar voor is, dan is dat zo. Het enige waar je op moet letten is dat hij rechtop zit en dat hij het helemaal zelf doet...

Daar gingen we dus vandaag. Wij aan een broodje, Alec een hele banaan. Het kreng werd erg glibberig van het gelik van Alec - meer is het niet wat hij ermee doet -, maar dat leverde juist lol op! De komende paar maanden is het nog lang niet de bedoeling dat voeding op deze manier zijn buikje gaat vullen. Daar houden we de borstvoeding nog lekker voor; gezonder, rijker aan de juiste ingredienten en wel zo vertrouwd. Maar dat neemt niet weg dat hij al kan leren ervaren wat een banaan nou is. Of een peer, broccoli-stronk, broodkorst en dergelijke. Leuk!

« Terug

Reacties op 'Eerste hap: Banaan!'

Oma Busstra
Geplaatst op: 26-02-2010 14:42 Quote
Zal dit, in het algemeen, het toekomstige probleem voor lastige eters nu tegen gaan ...of juist bevorderen?
Ben er wel nieuwsgierig naar!
Jammer dat we het voor sommige jongeren niet meer met terugwerkende kracht kunnen uitproberen. Die hebben hun "lust-ik-niet-smaak" al eigen gemaakt!
Als oma ben ik wel trots op mijn kleinzoon dat hij initiatief toont en ervoor gaat!
Alec is een voorbeeld voor zijn ooms en vele anderen!
Een dikke knuffel voor mijn kanjer!!!
xx oma Busstra
tante Anneke
Geplaatst op: 26-02-2010 20:48 Quote
Wat een mooie foto (had hem vanmiddag al even mogen bewonderen) en tja.... ik weet het: Alec wordt een echte fijnproever!!!! Lekker van genieten hoor!!!
Dikke knuffel (tante) Anneke
Marieke
Geplaatst op: 01-03-2010 21:33 Quote
Wat leuk dat jullie ook Rapley toepassen! Geweldig leuk om te zien hoe ze met eten omgaan...

Bij Rinne heeft het niet kunnen voorkomen dat hij nu al geruime tijd geen groente wil/lust, maar van 6 mnd tot 1 jaar heeft hij zo'n beetje alles gegeten.

Heel veel plezier hiermee!
vagra_sale
Geplaatst op: 01-12-2016 11:36 Quote
Are you searching for natural vagra sale as alternatives to viagra?
Nieuw bericht


Twitter